Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

20.11.1981




Φυσούσε ένας μανιασμένος αέρας. Τα φθινοπωριάτικα ξερά φύλλα σηκώνονταν από τις άκρες του δρόμου λες και κάποιος δαίμονας ξύπνησε κάτω από την άσφαλτο. Στον 5ο όροφο του μαιευτηρίου «Λητώ» εκείνη δεν είχε ξυπνήσει ακόμη από τη νάρκωση. Μόλις είχε φέρει στον κόσμο ένα στρουμπουλό και ροδαλό αγοράκι 4 κιλών που αφού έκλαψε εθιμοτυπικά και αφού σκεπάστηκε στην αγκαλιά των άσπρων σεντονιών που έφερε η χαμογελαστή μαία, έκλεισε το στόμα του και περίμενε υπομονετικά να μεγαλώσει. Κανένας δεν πρόσεξε τότε αυτή την υπομονή του βρέφους.

Εκείνη ήταν ακόμη 19 ετών. Μέσα σ’ ένα χρόνο είχαν συμβεί τόσες αλλαγές στη ζωή της που δεν είχε προλάβει να καταλάβει τη μεταμόρφωσή της. Εκείνος δούλευε την προηγούμενη νύχτα, πάντα σερβιτόρος, και έφυγε βιαστικά από τη δουλειά του. Σε λίγο θα γινόταν πατέρας. Ένα λαϊκό ζευγάρι του 80 ήταν οι δυο τους. Κανείς τους δεν κατάλαβε τι δημιούργησαν, τι έφεραν στον κόσμο. Ούτε τον κόσμο στον οποίο το έφεραν είχαν καταλάβει. Γι’ αυτό και ζήσαν εν αγνοία ευτυχισμένοι.

Το αγοράκι «συνελήφθη» κάποια από τις νύχτες του μεγάλου σεισμού της Αθήνας, τον Φλεβάρη του ίδιου χρόνου. Οι γονείς του ήταν ανύπαντροι ακόμη και όταν έγινε ο γάμος, Δευτέρα του Πάσχα στο χωριό, η κοιλιά εκείνης είχε αρχίσει να φουσκώνει. Λίγες μέρες πριν τη γέννα, εκείνος έτρεχε στους δρόμους για την «Αλλαγή». Το ΠΑΣΟΚ ερχόταν ορμητικά στην εξουσία και τίποτα δεν μπορούσε να προβλέψει την οικτρή διάψευση τριάντα χρόνια μετά.

Το βρέφος πάντως έδειξε αμέσως τις διαθέσεις του. Χαμογελούσε προς πάσα κατεύθυνση, προτού αρχίσει να καταλαβαίνει τον κόσμο. Και παράλληλα άφηνε τα σάλια του σε όποιον το πλησίαζε. Κάποια χρόνια αργότερα περπατώντας στα κλειστά μαγαζιά της ρημαγμένης από την ύφεση πόλης του, θυμήθηκε το βλέμμα της μάνας του μπροστά στις βιτρίνες της οδού Λαρίσης, τότε που λαχταρούσε να το ντύσει με τα πιο αφράτα ρούχα αλλά το πορτοφόλι ήταν άδειο.

Ιτέας 5, Αμπελόκηποι. Το πρώτο του καταφύγιο. Μια φωλιά της αγάπης, ένας ιδιωτικός ουρανός. 29 χρόνια μετά, το αγοράκι, άντρας πια, της παντρειάς που λέει ο λόγος, θα έλεγε στους φίλους του καμαρώνοντας, ένα μεθυσμένο βράδυ, ότι ο ίδιος υπήρξε προϊόν έρωτα και πάθους και όχι μηχανικού σεξ και τυχαίου λάθους. Πάντα έτσι προσπαθούσε να εξηγήσει όσα συνέβαιναν στη ζωή του. Πίστευε στην αριστοτελική «εντελέχεια» και έβλεπε έναν τελεολογικό σκοπό γύρω από κάθε εκδήλωση της ζωής του. Του άρεσε να κρατάει τις λεπτομέρειες από τη σημειολογία των πραγμάτων. Και εκείνο το βράδυ που έκλεινε τα 29 του χρόνια ήθελε να βγει στους δρόμους και να φωνάξει σαν τον Μόχα του τραγουδιού: πείτε σε όλους ότι εγώ, εκείνο το βρέφος, ως τα σήμερα έζησα μια υπέροχη ζωή! Ρουφώ τον αέρα με τις μύτες, αλλά οι οσμές που μου έρχονται δεν μου είναι αρκετές. Όσο μεγαλώνεις τόσο πιο άχρηστες γίνονται οι λέξεις που έμαθες, τόσο πιο περιορισμένη είναι η ανάγκη να μιλάς. Τόσο πιο άχρηστα τα επιχειρήματα, τόσο πιο θαμπές οι εικόνες. Τόσο πιο βαθιά τα αισθήματα και τόσο πιο εναγώνια η αναζήτηση: τελικά, από ποιο παραμύθι το έσκασα;




*Μόχα= ήρωας του ομώνυμου τραγουδιού του Παύλου Παυλίδη. Πρόκειται για το ψευδώνυμο ενός μυθιστορηματικού τύπου ασήμαντου μυθιστορήματος που πέθανε στις φυλακές μιας αφρικάνικης χούντας καταδικασμένος επειδή κάθε φορά που είχε κάτι σημαντικό στο μυαλό του έβγαινε στο δρόμο και το φώναζε.

9 σχόλια:

  1. Ο αέρας που αναπνέουμε έχει την οσμή που θελουμε εμείς να έχει. Γιαυτο ξυπναμε και κοιμόμαστε ναρκωμενοι μην μποροντας να καταλάβουμε τι συμβαίνει και απο που ερχετε. Οι άμυνες μας ριμαγμενες απο καιρό και η επίθεση μας αρχίζει και τελειώνει στα λόγια του Λαζόπουλου και του Καννάκι. Μόλις κλείσει η τηλεόραση κλείνουμε και τους δικούς μας διακόπτες ανυμποροι να πάμε παρακάτω. Οι εικονικοι Τρεισδιαστατοι φίλοι του γυαλιού ούτε εκείνοι έχουν την λύση να δώσουν που γυρευω την λύση που ζητάω. Μπλοκαρισμενος απο χρόνια στην δικιά μου την κατάντια και στον Άδη κολυμπαω. Η επανάσταση μου ξεκίνησε και τελείωσε στο πάτημα του ίδιου κόκκινου κουμπιου και για τα δακρυγόνα ούτε λόγος. 5 δάκρυα και πάλι πίσω στην εικονική φυλακή του μυαλού μας.

    Φίλε μου και να σου πω χρόνια πολλά απο την στιγμή που ο χρόνος φεύγει με την συγκεκριμένη ταχύτητα είναι λίγο. Χρόνια καλά λοιπόν.

    Thinker24

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χρόνια καλά, προϊόν του πάθους, τους έρωτα και του Εγκέλαδου.
    δεν ξέρω αν θες να είναι πολλά, εγώ εύχομαι να είναι χρωματιστά και γεμάτα χαμόγελα. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Thinker 24,
    Ευχαριστώ για τις ευχές και τον σχολιασμό. Ας είναι καλά τα χρόνια μας και ίσως μια μέρα να καταφέρουμε να τον τσακίσουμε τον άτιμο το χρόνο. Μόνο αν τον παγώσουμε έχουμε ελπίδα. Προς το παρόν μας τρέχει εκείνος. Αλλά κι εμείς δεν τα πάμε κι άσχημα έτσι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κροτ,
    και της Αλλαγής παιδί βεβαίως βεβαίως. Σκοπίμως το ξέχασες ε;; Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Γενικά λέω ότι αρκούμαι στα λίγα και καλά, αλλά έλα μωρέ τώρα..και πολλά θέλουμε και καλά και χρωματιστά και απ' όλα. Από τώρα περιορισμούς θα κάνουμε; Merci!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συναδέλφι χρόνια πολλά!
    Τουλάχιστον η μια από τις δύο ελπίδες ,του πατέρα σου, που γεννήθηκαν αυτό το χρόνο δεν τον διέψευσε και μάλιστα μπορεί να είναι περήφανος για τον γιο του (με το ΠΑΣΟΚ βεβαια την πάτησε!).

    Υ.γ και εγώ παιδί που "συνελήφθην" εκτός γάμου είμαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τουρνέ,
    Ευχαριστώ ρε συντροφάκο!
    Α χα. Εκτός από πατέρα πρώην ΠΑΣΟΚΟ δεν ήξερα ότι έχουμε κι άλλο κοινό σημείο. και συ είσαι ελαφρώς παράνομος πουλάκι μου. Πάντως η πρώτη μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ που φρόντισαν να τιμήσουν οι δικοί μας, απ' ό, τι φαίνεται, ήταν του οικογενειακού δικαίου.

    Τουλάχιστον ο δικός μου μετά από 30 χρόνια ανένηψε...Ο δικός σου είναι βαριά περίπτωση!Με σαδομαζοχιστικές παρεκκλίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρόνια πολλά! Και τι της παντρειάς, βρε; Μικρός είσαι ακόμα - ρώτα και τον Τουρνέ! :)
    Πλάκα-πλάκα, όλοι παιδιά της Αλλαγής είμαστε. Οι γονείς των περισσότερων φίλων μου έχουν υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ σε κάποια φάση (κυρίως το '80).
    Ίσως πάντως η σύνδεση ΠΑΣΟΚ και "παράνομης" σύλληψης να έχει κάποια βάση: οι δικοί μου που δεν ήταν ΠΑΣΟΚοι πρώτα παντρεύτηκαν και μετά μας ξεφούρνισαν :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. k2,
    σ' ευχαριστώ..Ο Τουρνέ είναι "τουρνέ" οπότε δεν μπορείς να τον πεις της παντρειάς έτσι κι αλλιώς. Δεν είναι ηλικιακό το ζήτημα!!Όσο για μένα φυσικά αστειεύομαι εξού και το "που λέει ο λόγος".
    Οι ΠΑΣΟΚοι δεν έχουν το σύνθημα "Σήκω Ανδρέα για να δεις τα παιδιά της Αλλαγής"; Εμείς είμαστε αυτοί;;Τρομακτικό!
    Ε, στα '80ς όλοι την είχανε την πασοκίλα τους λιγάκι. Αισθητικά κυρίως και όχι τόσο ιδεολογικά. Αυτά πληρώνουμε. Θα άξιζε στο μέλλον μια συζήτηση για τη δεκαετία του 1980!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστώ για το σχόλιό σας στις σελίδες μου. Όταν σας αναζήτησα, με ενδιέφερε πολύ η θερμοκρασία του κειμένου που διάβασα, η εξομολογητική του αμεσότητα, η προσεγμένη αναδρομική του κίνηση. Μιας που είστε αναγνώστης του ΔΕΝΤΡΟΥ, όπως γράψατε στο μπλογκ μου, προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο του περιοδικού. Ίσως μπορεί να συναντηθεί ο σχολιαστικός μας λόγος.

    Φιλικά, Κώστας Μαυρουδής

    ΑπάντησηΔιαγραφή